Koziołek w kuchni: Koktajl kefirowo kawowy z tonącymi bananami i orzechami
Oto przepis na prosty deser.
Składniki (na 3 porcje) :
400g kefiru, kilka orzechów włoskich (lub laskowych), dwa banany, świeżo mielona kawa bananowa, mleko, cukier.
Narzędzia:
Mikser, blender, opcjonalnie ekspres do kawy z końcówką do robienia mleka.
Czas przygotowania:
około 10 minut + około 45 minut w lodówce
W pierwszej kolejności należy zaparzyć filiżankę kawy i zostawić do ostygnięcia. Następnie siekamy orzechy (po obraniu ze skorupek jak by ktoś nie wiedział) i kroimy w kostkę 1,5 banana. Pozostałe pół banana kroimy w plasterki i wrzucamy do zamrażalnika. Do głębokiego garnka/dzbanka wlewamy kefiry, wrzucamy pokostkowane banany i większość orzechów. Zostawiamy trochę orzechów na dekorowanie całości. Zawartość gara traktujemy blenderem, aż zrobi się gładka papka. Następnie przygotowujemy trochę mleka. Należy je „ubić parą” tak jak do kawy. Do garnka wsypujemy 3 łyżeczki cukru, i wlewamy łyżkę kawy. Całość zaczynamy miksować. W trakcie miksowania dolewamy resztę kawy (bez fusów) i dodajemy mleko. Miksujemy, aż do dokładnego wymieszania się składników. Całość rozlewamy do szklanek i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem na 15 do zamrażalnika.
Po wyjęciu z lodówki może się okazać, że na dnie szklanek zebrała się woda. Należy rozmieszać naszą miksturę. Następnie na wierzch delikatnie kładziemy plasterki zmrożonego banana i posypujemy orzechami. Można też ozdobić całość posypując drobno zmieloną kawą.
Ja to dziś przygotowałem, a Mysia zjadła i chwaliła, że dobre. Oboje żyjemy.